Treskjærerens verktøykasse, detaljer i bibelhistorien

Verktøy kilder. Det er mange veier å gå når man skal lete etter verktøy for å gjenskape, en prosessuell autentisk kopi av Urnes stavkirkeportal. Den viktigste kilden er originalportalen, den har vi finkjemmet og dokumentert mange forskjellige treskjærerjern, pjåler, profilpjåler, og økser, men den er tjærebredd og det skjuler mange detaljer for oss håndverkere når vi leter etter verktøyspor. Arkeologien er også en stor kilde i denne sammenheng her er mange databaser å lete i , dessverre er treskjærerjern ofte feiltolket av de som legger dette inn i databasen og vanskeliggjør vår leting. De er små metallbiter som ofte er sterk rust skadd og gir ikke presise detaljer med hensyn til eggvinkel og profil på verktøyene. Illustrasjoner og relieffer, ofte religiøse motiver, her er et mangfold som det vil ta lang tid å gå igjennom men her er mye og svært detaljrikt med hensyn til verktøy. Her er et eksempel, :The doubt of Joseph by the Master of du Jardin de Paradis, early 15th century. Musee de l'Oevre Notre Dame, Strassbourg, France.

Skrevet av: Kai Johansen

Publisert: 26. desember 2023

Del på E-post Del på Twitter

Tvilen til Saint Josef

Notre Dame museum
MBA 1482

Tvilen til Saint Joseph
Mester på Paradiesgärtlein
Rundt 1410 --> 1419

Panel fra en altertavle av Jomfruen: The Doubt of Joseph. I et middelaldersk interiør, Jomfruen som sitter til venstre opptatt med broderiarbeid, nær henne er nøster og tekstilredsakper. Josef, atskilt fra henne av arbeidsbenken dekket med verktøy, forbereder seg på å forlate rommet. Over ham er en engel som daler ned mot ham, han peker ut Jomfruen og gir ham et banner dekket med inskripsjoner som instruerer ham i mysteriet.

 

Panel fra en altertavle av Jomfruen: The Doubt of Joseph. by the Master of du Jardin de Paradis

På hyllen under benken  ligger et spesielt treskjærerjern, et såkalt bunnjern, eller dogleg. Disse jernene brukes til å rydde opp og glatte bunnen i fordypninger og underskjæringer, dette er den eldste jeg har funnet. 1410-19

De to andre verktøyene er en typisk middelaldersk skyvesag - selv om denne sagen vanligvis avbildes  i større versjoner - og en typisk middelalderhammer.

Dette er også den eldste treskjærerbenken jeg kjenner til med hylle under for verktøy.

Det eldste bunnjernet jeg har klart å finne.

 

Snekker-verktøyene på toppen av benken er også interessante. En mellomstor sletthøvel (som ligner på det franske som finnes i Paladru-sjøen) (https://thomasguild.blogspot.com/2014/10/the-medieval-toolchest-plane-part-3.html)

Neste er en  kniv. Det andre treskjærerjernet som vises ser ut som et  kort stemjern med rette egg.. Vanligvis svinger  middelalder treskjærerjern ut i bredden, som en fiskehale, men denne har en kort rett bred skjærende del - minner litt om en japansk meisel. Siste verktøyet på bordet er en navar.

sletthøvel, kniv, stemjern, navar

Bordet ved siden av Maria viser noen tynne trebokser og skrin, sveipede tiner, og en grindvev som brukes i båndveving, samt tekstiler .

kilder:

 

https://musees-strasbourg.skin-web.org/document/mba-1482/5ee338d7461cda28a3ab1e33

 

 

https://thomasguild.blogspot.com/2023/11/a-painting-of-woodworkersshop-of-saint.html